Kasa fiskalna czy drukarka fiskalna? Co wybrać do gastronomii?

Punkt gastronomiczny z kasą fiskalną

W branży gastronomicznej konieczne jest korzystanie z urządzeń fiskalnych, służących do rejestracji sprzedaży. Jakie urządzenie spełni oczekiwania przedsiębiorcy prowadzącego działalność gastronomiczną? Kasa fiskalna, drukarka fiskalna czy coś zupełnie innego?

Kasa fiskalna vs. drukarka fiskalna

“Kasą fiskalną” potocznie określa się wszystkie urządzenia fiskalne – kasy fiskalne, drukarki fiskalne. Kasa fiskalna pracuje autonomicznie, samodzielnie, jest urządzeniem na pierwszy rzut oka tanim. Ma jednak wiele ograniczeń – wielu użytkowników kas zgodnie twierdzi, że kasa nie przynosi dla nich żadnych korzyści biznesowych i pozostaje jedynie z góry narzuconym obowiązkiem.

Z kolei drukarka fiskalna jest urządzeniem bardziej zaawansowanym od kasy, ale nie pracuje samodzielnie. Wymaga podłączenia do komputera oraz zainstalowania odpowiedniego oprogramowania. To rozwiązanie kosztowne, ponieważ kompleksowe wyposażone stanowiska kasowego opartego o drukarkę wyniesie min. 5 tys. zł.

Jaka kasa rejestrująca dla gastronomii?

W dużych i średnich restauracjach oraz miejscach gdzie stawia się na szybkość, a także w przypadku sieci lokali, kasa fiskalna nie ma racji bytu. Drukarka fiskalna sprawdzi się znacznie lepiej, ponieważ daje możliwość wystawiania faktur czy wygodnej pracy na kilku paragonach jednocześnie. Przede wszystkim jednak przyczynia się do sprawniejszego zarządzania gastronomią – kontrolowania stanu magazynu, weryfikacji pracy personelu czy wyników sprzedaży w jednym lub w kilku lokalach jednocześnie.

Idzie nowe – kasy online dla gastronomii

Zarówno kasy fiskalne, jak i drukarki fiskalne już wkrótce, bo od 1 lipca 2020 roku, będą musiały zostać zastąpione w lokalach gastronomicznych kasami online, które będą przesyłały informacje do Repozytorium Ministerstwa Finansów.

Warunki dotyczące kas online, wskazane w ustawie, spełniają nowoczesne kasoterminale, które są połączeniem urządzenia fiskalnego, terminala płatniczego i wygodnej aplikacji sprzedażowej. Rozwiązanie stanowi więc kompleksowy system do gastronomii. Kasoterminale zapewniają łączność z siecią, dzięki wbudowanemu modułowi GSM, co przydaje się wszędzie tam, gdzie trudno jest o połączenie z internetem, np. w budce z lodami nad morzem. Takie urządzenia, jak kasoterminal iPOS smart + sprawdzą się doskonale w lokalu gastronomicznym. Są one tańsze od drukarek fiskalnych i znacznie bardziej funkcjonalne niż kasy fiskalne w tej samej cenie.

Kasoterminal pozwala na fiskalizację sprzedaży, przyjmowanie płatności kartowych oraz pracę na ekranie tabletu, pozwala na wygodne dzielenie i parkowanie rachunków, co w każdej restauracji jest udogodnieniem. Kasoterminal daje również możliwość drukowania od ręki faktur VAT. Urządzenie potrafi wysłać wyniki sprzedażowe na smartfona czy komputer właściciela, dzięki czemu ten, może podejrzeć dosłownie każdy wystawiony paragon czy zweryfikować, jakich produktów za chwilę może zabraknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.