Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki

Czarnuszka siewna, bo tak brzmi pełna nazwa tej rośliny, pochodzi z terenów południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji. Jej cechą charakterystyczną są drobne, niebieskie kwiaty oraz owoce zawierające małe, czarne nasiona. To właśnie z nich wytwarza sie olej o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach. Co znajdziemy w jego składzie? Jak jego spożywanie może wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie? Odpowiedzi szukaj w poniższym artykule.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co znajdziesz w składzie oleju z czarnuszki
  • jak na zdrowie i samopoczucie wpływa jego regularne spożywanie
  • kto szczególnie powinien się nim zainteresować
  • jak stosować olej z czarnuszki

Skład oleju z czarnuszki

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwasy omega-6 i omega-9)
  • witamina E
  • naturalne przeciwutleniacze
  • beta-karoten
  • sterole roślinne
  • składniki mineralne, tj. magnez, żelazo, wapń, potas, cynk

Sekretny składnik

Za najcenniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się składnik olejku eterycznego zwany tymochinonem. Posiada on bowiem wiele udowodnionych naukowo prozdrowotnych właściwości. Po pierwsze, wzmacnia układ odpornościowy i systemy obronne organizmu. Działa także antybakteryjnie, antygrzybiczo i antywirusowo. Dodatkowo, obniża poziom glukozy, trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Usprawnia on także detoksykację organizmu oraz poprzez działanie antyhistaminowe łagodzi objawy alergii.

Kto powinien na stałe wprowadzić olej z czarnuszki do swojej diety?

  • alergicy
  • osoby z obniżoną odpornością
  • osoby z problemami ze strony układu pokarmowego
  • osoby przewlekle chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu II oraz schorzenia układu sercowo-naczyniowego

Olej z czarnuszki – stosowanie

Olej z czarnuszki może być stosowany samodzielnie, najlepiej przed posiłkiem w dawce od 1 do 2 łyżeczek. Ze względu na jego charakterystyczny, ostry posmak warto łączyć go z miodem, sokiem z cytryny lub sokiem malinowym. Bez problemu można dodawać go także do sałatek czy warzywnych koktajli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.