Czarnuszka siewna, bo tak brzmi pełna nazwa tej rośliny, pochodzi z terenów południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji. Jej cechą charakterystyczną są drobne, niebieskie kwiaty oraz owoce zawierające małe, czarne nasiona. To właśnie z nich wytwarza sie olej o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach. Co znajdziemy w jego składzie? Jak jego spożywanie może wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie? Odpowiedzi szukaj w poniższym artykule.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co znajdziesz w składzie oleju z czarnuszki
- jak na zdrowie i samopoczucie wpływa jego regularne spożywanie
- kto szczególnie powinien się nim zainteresować
- jak stosować olej z czarnuszki
Skład oleju z czarnuszki
- nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwasy omega-6 i omega-9)
- witamina E
- naturalne przeciwutleniacze
- beta-karoten
- sterole roślinne
- składniki mineralne, tj. magnez, żelazo, wapń, potas, cynk
Sekretny składnik
Za najcenniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się składnik olejku eterycznego zwany tymochinonem. Posiada on bowiem wiele udowodnionych naukowo prozdrowotnych właściwości. Po pierwsze, wzmacnia układ odpornościowy i systemy obronne organizmu. Działa także antybakteryjnie, antygrzybiczo i antywirusowo. Dodatkowo, obniża poziom glukozy, trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Usprawnia on także detoksykację organizmu oraz poprzez działanie antyhistaminowe łagodzi objawy alergii.
Kto powinien na stałe wprowadzić olej z czarnuszki do swojej diety?
- alergicy
- osoby z obniżoną odpornością
- osoby z problemami ze strony układu pokarmowego
- osoby przewlekle chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu II oraz schorzenia układu sercowo-naczyniowego
Olej z czarnuszki – stosowanie
Olej z czarnuszki może być stosowany samodzielnie, najlepiej przed posiłkiem w dawce od 1 do 2 łyżeczek. Ze względu na jego charakterystyczny, ostry posmak warto łączyć go z miodem, sokiem z cytryny lub sokiem malinowym. Bez problemu można dodawać go także do sałatek czy warzywnych koktajli.